dimecres, 27 de novembre del 2013

TALLER DE FUSTA DE PERE I DIMAS GOLDERO EN EL MARC DE LA SETMANA D'ARTESANIA DE CATALUNYA THE CRAFTROOM

Dins de marc de la Setmana d'Artesania de Catalunya, The Craftroom, Pere Goldero Mestre Artesà de la Fusta i el seu fill Dimas, van estar seleccionats pels membres de la FAAOC, per realitzar una demostració del seu ofici a una escola de la zona com una acció cultural i educativa.
La mostra s'ha desenvolupat a la Seu d'Aart.Tebre de Tortosa i els afortunats a assistir han estat els alumnes de 3r i 4rt de primària de l'escola de la Mercè de Tortosa, acompanyats de les seves tutores Eva Peransi i Marta Martin, a més de la directora Rosa Curto.
Per començar Pere i Dimas Goldero van fer una petita xerrada sobre el seu ofici d'artesania en fusta i dels origens de la Seu d'Aart.Tebre.
Es va fer una repartició en dos grups, en un grup els alumnes van poder observar el procediment d'una joguina en forma de cotxe i l'altre grup del procediment d'un puzzle amb els passos corresponents: dibuixar la forma, tallar-la, pulir-la i per últim decorar-la.

La visita ha estat molt enriquidora, tant pels artesans com pels alumnes que han viscut de primera mà la realització de joguines de fusta. Han estat molt atents i s'han portat molt bé, per finalitzar han pogut experimentar amb la pintura i s'ho han passat genial!!!

La secretaria i artesana Ana Balart, va ajudar a les tasques i el seu germà Salva Balart ens va fer aquestes precioses fotografies que mostren un matí ple de creativitat i il·lusió que es reflexa en els rostres de cadascun d'ells.

Gràcies a tots per la vostra participació i enhorabona a Pere i Dimas Goldero per mostrar la sabiesa i la professionalitat en la tasca de la creació.























dilluns, 4 de novembre del 2013

EXPERIÈNCIA EXPOSICIÓ "ON LA TERRA ES FA ART"


LA SANG I EL VI ES RETROBEN DE NOU A LA TERRRA ALTA PER LA 26ª EDICIÓ DE LA FESTA DEL VI DE GANDESA (1 - 3/11/13).

“ON LA TERRA ES FA ART” ÉS UNA EXPOSICIÓ MULTIDISCIPLINAR DE TALENT AUTÒCTON QUE PARTEIX D’UNA EXPERIÈNCIA COMPARTIDA ENTRE TOTS ELS ARTISTES.
 
 

Més d’una vintena d’artistes ebrencs hem  participat  en la primera exposició inspirada en el vi com a emblema que homenatja les víctimes de la Batalla de l’Ebre, un dels capítols més traumàtics per a la història de la Terra Alta.

La mostra artística, organitzada per la Casa dels Abeuradors de Gandesa, Celler Frisach de Corbera d’Ebre i l’Associació d’Artesans de les Terres de l’Ebre s’ha pogut visitar exclusivament durant els dies 1, 2 i 3  de novembre,  en el marc de la Festa del Vi de Gandesa.

La inauguració, va ser el dia  1 de novembre a les 12 del migdia,  a càrrec d’Antonio Belart (Gandesa, 1957), director d'art i figurinista. Aquest gandesà il·lustre compta amb, entre d’altres mencions i reconeixements, tres premis Max i un premi Gaudí per la direcció artística de The Frost, l’any 2010. Com diu ell mateix “vestiria la Terra Alta de verd i vermell. El verd de les vinyes i el vermell d’aquesta terra seca que, de sobte, sembla sang i vi”.

----------

L’exposició “on la terra es fa art” és la culminació d’una experiència a través de la qual, nosaltres membres d'Aart. Tebre i d'altres artistes ebrencs  convidats,  vam participar d’un tast de vins dedicats a les víctimes de la Batalla de l’Ebre, d’una ruta guiada per un dels escenaris més impactants: el poble vell de Corbera d’Ebre, totalment destruït per les ofensives, i d’una visita al centre d’interpretació en el mateix poble de Corbera on es va projectar el documental que dóna veu als testimonis de la barbàrie.

"Els artesans han volgut recrear amb la seva disciplina allò que representa el vi com a emblema d’una terra que ha viscut un sanguinari i macabre capítol que encara perdura en la memòria i en la mirada de molts terraltins i terraltines.

Amb les seves mans han concebut una obra realitzada expressament per a l’ocasió, i amb el recull de les seves obres s’aporta una nova perspectiva als visitants de la 26a edició de la Festa del vi de Gandesa." Celler Frisach i Casa dels Abeuradors de Gandesa.

El matí fou molt entranyable, amb molta gent i molt bona companyia, Antonio Belart, comença el seu discurs amb aquest text.

"25 de juliol de 1938.

Cel ras i oratge sec,

Sol de justícia, aquella que tardarà en arribar

creïxen brots massa tendres,

poc enfustats, no s’esperen allò que vindrà.

Retronen les valls, se baden les pedres,

Olor a terra cremada.

Volades de corbs que tapen lo cel, fugen en desbandada.

ceps marcats de metralla, estan verolant,

i sense adonar-se’n, agafen lo color de la sang,

aspectants  davant l’amarga baralla.

Tornen los corbs i tot està erm,

a cops de sol i de llum rebroten de vida.

Lo vi fa sang. " 

 TERRA ALTA

Antonio J Belart Jardí (Gandesa 1957) és un gandesà que treballa al món del cinema com a director artístic, responsable de vestuari i director de producció.

Belart treballà en el disseny de vestuari de la sèrie de TVE “Maquinavaja” (1995) i en el de la pel·lícula “Gràcies per la propina” (1997; dir. Francesc Bellmunt) rodada en part a la localitat d’Alcanar.

L’1 de febrer de 2010 va ser guardonat amb el Premi Gaudí (II Edició) de l’Acadèmia del Cinema Català com a millor director artístic per la pel·lícula “The Frost “ que va obtenir també premi per tenir la millor fotografia (David Omedes).

De vegades idees que pul·lulen  per la ment de gent amb ganes de fer coses pel territori i fer promoció per donar a conèixer el que fan i volen oferir es van formant i de cop es materialitzen, quan aquesta aposta es per a gent amb ganes de contribuir, pot ser emocionant, sincer, alentidor i aclaparador...
Aquest pont de Tots Sants ha marcat un abans i un després i poder formar-hi part no es pot pagar amb diners, l’emoció ha plenat de goig el poder veure com la unió fa la força.” (Ana Balart).

Hem d’agrair a tots els artesans d’AArt.Tebre als artistes ebrencs i a tots els medis de comunicació que ens han fet difusió : Radio Gandesa, Viu l’Ebre, Surtdecasa Terres de l’Ebre, Canal 21 i Diari de Tarragona. A Celler  Frisach i Casa dels Abeuradors de Gandesa, la seva iniciativa per la promoció de “Sóc Autòcton” i a Antonio Belart per la seva col·laboració en ser el representant de la inauguració i esperem que no s’acabi aquí aquesta aventura, que tingui continuïtat i que projectes com aquests ens convidin a adjuntar els nostres esforços per enriquir  la cultura ebrenca.
 

Preparant la sala



Entrevista a Ràdio Gandesa



Omplint l'espai

Albert i Núria

Teresa Altés


Fustes Ginovart

Goldero i Ana Balart

Josep Papaseit

Ana Balart, Puri Cervera i Josep Papaseit


Joan Miró Oró


Dimas Goldero

Oscar Espinós










Pere Goldero




Antonio Belart llegint el seu escrit.




 

ontribuir pot ser emocionant, sincer, alentador i aclaparador.

Aquest pont de tots sants marcarà un abans i un després i poder formar-hi part no es pot pagar amb diners, l'emoció ha plenat de goig el poder veure com l'unió fa la força.



Aquest pont de tots sants marcarà un abans i un després i poder formar-hi part no es pot pagar amb diners, l'emoció ha plenat de goig el poder veure com l'unió fa la força.